23.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2096  |   0  
Готварските тиквички отиват в градината
Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски температури и пролетни слани. За това сеитба направо на открито може да се направи, след трайното затопляне на въздуха и почвата. За районите на Северна България подходящи условия се създават най-често в периода 20-ти – 30-ти април, а за Южна България около средата на месеца. Плододаването се очаква към края на месец юни, малко по-рано или по-късно според сортовите особености. Късият вегетационен период дава възможност след тях да се отгледа друга култура – напрер късно зеле.
Със затопляне на времето през пролетта се прави плитка обработка, на дълбочина 12-15 см, заравнява се и се оформят ниски лехи, с ширина 1-1,2 м. Подготвят се и поливните вади. За площ от 100 м² са необходими 40-50 г семена. Сортовото разнообразие на пазара е голямо и всеки може да си подбере според предпочитанието.
Семената се засяват в гнезда, оформени по средата на лехата, през 60 см. В тях се насипва по 1-2 лопати угнил оборски тор. Половината от това количество се смесва с почвата, а останалата част се използва за покриване на засятото вече гнездо. Във всяко от тях се поставят по 4-5 семена, през 4-5 см, на дълбочина 3-4 см.
Когато се развие първият същински лист се прави прореждане, съчетано с разрохкване и загърляне на растенията с влажна почва. След образуването на 2-3 бр. листа се прави окончателно прореждане, с което се оставя по 1 растение – най-едрото и силното. При сортове с по-слабо развитие на вегетативната маса и добри почвено-климатични условия, се оставят по 2 растения.
Често, за да се получи по-ранно плододаване се отглежда разсад в торови саксийки. В тях семената може да се засеят в началото на април или малко по-късно (според възможностите). Те се поставят в полутопъл парник или в някакво слънчево, но проветриво помещение. След 28-30 дни растенията са готови за разсаждане. По този начин, в началото на май, когато времето достатъчно се е затоплило, разсадът може да се изнесе на открито, но задължително след добро закаляване. Подготовката на площта за отглеждане и схемата на засаждане са еднакви - по едно растение в гнездо, на дълбочина до семеделите. След това всяко се полива внимателно, без да се мокрят листата.
14.04.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021