24.10.2019 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2143  |   0  
Лещата обича лекия чернозем
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата не е взискателна към мястото си, но не обича тежките и влажни почви. Добре вирее и расте на леките черноземни, канелените и сивите горски, които съдържат достатъчно хранителни вещества и вар. Ако се прекали с азота, лещата узрява неравномерно, затова трябва се тори умерено. Използва се около 7 кг/ дка амониева селитра, която се внася предсеитбено. Суперфосфатът 15-20 кг, и калиевият тор който може да се замести от растителна пепел -50-60 кг/дка се дават преди основната обработка на почвата.

Сложете семената сега

Лещата издържа на понижаване на температурата, семената покълват при -4- -5 градуса, особено добре се развиват някои озимени форми. Най-благоприятният срок за предзимно засяване на лещата за Южна България е началото на ноември, а за Северна България - една седмица по-рано. Ранната сеитба не се препоръчва, защото растенията не могат да издържат при много силно понижаване на температурите. Дребносеменните сортове се засяват на дълбочина 3-4 см, а по-едрите - на 5-6 см. Основната грижа през вегетацията е да се опази посевът чист от плевели. Есенните посеви обикновено са по-чисти от плевели в сравнение с посевите през пролетта.
10.11.2013 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019