Градина » Къпини, които издържат на голям студ

 Къпини, които издържат на голям студ

У нас се отглеждат само американски сортове къпини. Обикновено издънките измръзват през зимата, когато температурите паднат под минус 18 градуса.
От бодилестите най-разпространен е Бойсен. От безбодилестите Торнфрий и Смутстем. Все по-голям интерес предизвикват новите сортове без бодли Блек Сатин и Дирксен Торнлес, една от причинита за това е и че са сравнително по-устойчиви на студове.
Храстът на Блек Сатин има силен растеж. Издънките са дълги, средно дебели до дебели и без бодли. Те са полуизправени и се нуждаят от опорна конструкция. Плодовете започват да зреят в края на юли или началото на август и беритбеният период продължава около 40 дни. Те са едри (4,5-5 г), закръглено конусовидни до удължени, черни с виолетов оттенък и лъскавина. Плодовото месо е сочно, нежно и недостатъчно плътно, със сладко-кисел вкус и слаб аромат. Родовитостта е добра до много добра. Сортът е сравнително устойчив на ниски температури.
И храстът на Дирксен Торнлес е със силен растеж. Издънките са дълги, средно дебели до дебели, без бодли. Те са полуизправени и се нуждаят от опорна конструкция. Плодовете започват да зреят в края на юли или началото на август и беритбеният период продължава 30-40 дни. Къпините са едри (5-5,5 г), закръглени до леко удължени, черни с вио-летовосин оттенък и лъскавина. Плодовото месо е нежно, сочно, средно плътно със сладко-кисел вкус и добър аромат. Този сорт е родовит и издържа на по-ниски температури.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Заредете топлите парници

В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разп...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява...

Болести нападат луковиците в мазето

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Начало