29.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  630  |   0  
Къпини, които издържат на голям студ
У нас се отглеждат само американски сортове къпини. Обикновено издънките измръзват през зимата, когато температурите паднат под минус 18 градуса.
От бодилестите най-разпространен е Бойсен. От безбодилестите Торнфрий и Смутстем. Все по-голям интерес предизвикват новите сортове без бодли Блек Сатин и Дирксен Торнлес, една от причинита за това е и че са сравнително по-устойчиви на студове.
Храстът на Блек Сатин има силен растеж. Издънките са дълги, средно дебели до дебели и без бодли. Те са полуизправени и се нуждаят от опорна конструкция. Плодовете започват да зреят в края на юли или началото на август и беритбеният период продължава около 40 дни. Те са едри (4,5-5 г), закръглено конусовидни до удължени, черни с виолетов оттенък и лъскавина. Плодовото месо е сочно, нежно и недостатъчно плътно, със сладко-кисел вкус и слаб аромат. Родовитостта е добра до много добра. Сортът е сравнително устойчив на ниски температури.
И храстът на Дирксен Торнлес е със силен растеж. Издънките са дълги, средно дебели до дебели, без бодли. Те са полуизправени и се нуждаят от опорна конструкция. Плодовете започват да зреят в края на юли или началото на август и беритбеният период продължава 30-40 дни. Къпините са едри (5-5,5 г), закръглени до леко удължени, черни с вио-летовосин оттенък и лъскавина. Плодовото месо е нежно, сочно, средно плътно със сладко-кисел вкус и добър аромат. Този сорт е родовит и издържа на по-ниски температури.
20.11.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020