28.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  669  |   0  
Под дървото натрупайте трева
Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кръгове може да покриете с трева, за да намалите изпарението и запазите влагата. Ефектът е голям, пък и пестите вода и труд.
Почвената влага не бива да пада под 70% от пределната влагоемност. Ягодоплодните, кайсиите и ранните праскови, ябълки и круши може да полеете по-късно, когато залагат плодните пъпки за догодина. При останалите овощни видове и сортове не пропускайте да осигурите редовно поливане.
При заливането на градината или напояване на окостъблените кръгове се получава преовлажняване и се изразходва много вода, почвата се уплътнява, не прониква достатъчно въздух, дейността на микрифлората намалява. По-добре е напояването да става по бразди, овлажняването на кореновата система и почвата е по-равномерно. Ако има възможност за дъждуване, ще изразходите около 20% по-малко вода.
Най-доброто е капковото напояване. Въпреки първоначалните капиталовложения то си струва инвестицията, тъй като ще спестите до 50% от живителната течност, ще поддържате по-лесно градината си и ще имате по-добри резултати накрая.
21.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020