27.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  550  |   0  
Подпрете клоните, преди да натежат
През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара, толкова и полезна. Но за съжаление към нея сякаш по традиция се прибягва едва когато клоните се сведат доземи или дори когато някой от тях се счупи. Клоните трябва да се подпрат още преди да започнат да изменят местоположението си. Така плодовете ще бъдат по-добре огрявани и ще се залагат повече плодни пъпки за идната година.
Коловете, които използвате за подпиране, трябва да имат чатал. Ако нямат, приковете подходящо парче дърво. По- важното е да не пропуснете между клона и подпората да поставите парче от стара автомобилна гума, непотребен плат, дунапрен, за да не се протрива кората. Може да приготвите и по-специални подпори. Необходимое да приковете на носещия прът напречно друг, така че подпората да придобие Т-образна форма.
Някои клони просто се привързват с въжета или дори с бетонно желязо към централния клон.
И още нещо много важно - ако сте пропуснали момента и клоните вече са се свели, не ги повдигайте изведнъж с резки движения, а бавно и постепенно с леки тласъци.
16.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020