21.01.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  897  |   0  
Нахранете аронията
Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискванията на аронията от началото на пролетта до средата на лятото. Аронията реагира много добре на торене с органични и минерални торове.
Оборският, фосфорният и калиевият тор се внасят на аронията през две години през есента, като се заравят чрез прекопаване или с дълбоката обработка на почвата. Тези торове може да се разхвърлят върху цялата площ, като на един декар се дават 3-5т оборски тор, 60-80кг суперфосфат и 25-30кг калиев сулфат.
Аронията се подхранва с азотни торове , които са бързо действащи . Те се внасят ежегодно в началото на разпукването на пъпките на аронията. Азотния тор обикновено се внася от двете страни на редовете на ивици с ширина 40-50 см.Дозата на азота (амониева селитра ) е 15-20 кг/дка. Ако почвата, на която се отглежда аронията, е по-лека, подхранването с азотни торове трябва да става на два пъти - половината от нормата рано напролет , а другата половина се дава в края на месец май.
Когато аронията се отглежда при сухи условия без напояване и пролетните валежи не са достатъчни, за препоръчване е половината от азотния тор да се дава към края на октомври, а другата половина рано напролет. Ако има възможност, в началото на месец юни аронията се подхранва с торова течност, като една част от нея се разрежда с около 10 части вода или пък се шербетува с размит във вода оборски или птичи тор.
01.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021