Градина » Завъдете си малини без семки

 Завъдете си малини без семки

Още през 1962 г. шотлански учени са създали хибрид между къпина и малина, който няма така досадните дребни семенца, характерни за малините и къпините. Хибридът е наречен Тайбери. На външен вид той прилича на стелеща се къпина. На дължина достига до 2-2,5 метра. Бодлив е, но шипчетата са малки до средни, не много твърди, с неизвити връхчета, което го прави сравнително удобен за работа. Цветовете са бели, големи, с огромен плодник. При нашите условия цъфти от средата до края на май и след две седмици започва да зрее. Плододаването продължава около 25 дни.

Плодовете са впечатляващи

При добра почвена влага достигат 4-5 сантиметра дължина, и тегло 6-7 г. Плодът е червен, с вкус, наподобяващ къпина, но при леко презряване става пурпурен с превъзходен вкус и лек малинов аромат. Плодовете са много подходящи за замразяване, желета, сладка, компоти, сокове и прясна консумация. Прави се и много ароматно вино.

Осигурете им конструкция

Отглеждането на тайбери е идентично с това на стелещите се къпини. Резитбата също. Телената или опорната конструкция е задължителна, като най-високия ред тел трябва да бъде на височина поне 1,50 м. Разстоянието между растенията в реда е около 1,50 м, а междуредовото 2,5-3,0 м. Добивите са много високи. Те могат да достигнат до над 2 тона/дка. Торенето с калиеви и фосфорни торове е като при къпините. С азотните трябва да се внимава, защото предизвикват много силен растеж на леторастите които могат да останат тънки. Има сравнително добра студоустойчивост.
По отношение на болести тайбери е силно устойчив. За съжаление същото не може да се каже и по отношение на неприятелите. Всички вредители, които нападат малините и къпините, масово нападат и тайбери. Борбата с тях е задължителна. Плодовете се нападат и от едри птици.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Превъзходно вино от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Антракноза съсипва зелената салата

Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...

Бито мляко срещу краставичната мозайка

Обикновенната краставична мозайка е вирусна болест, която напада растенията във всяка възраст. Признаците се появяват по младите листа, те са по дребни, грапави, мозаечно прошарени, завити по перифери...

Предберитбени грижи за ягодите

През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...

Начало