25.09.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2690  |   0  
Боровинките се нуждаят от мулчиране
Едно от най-важните неща за американската боровинка през летните месеци е да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина сантиметра.
Ако сте пропуснали да подхраните растението, сега може да внесете по 10-15 г комбиниран минерален тор NPK, размесен с боровия тор.
Около храстчетата не се окопава, само се скубят поникналите плевели. През юли интензивно растат младите леторасти от основата на стъблото, които ще оформят храста. Тогава наедряват и плодовете. Ако времето е дъждовно, не е необходимо да поливате. Само ако се засуши по-дълго, на всеки храст ще сипвате по 4-5 л вода през два-три дена. Не поливайте с варовита вода, защото тя променя реакцията на почвата, а американската боровинка е растение, което се развива при по-висока киселинност. При преовлажняване има опасност да се развие хлороза.
От средата на юли започват да се появяват зрели. Узряването продължава около месец. Ще берете плодовете на три-четири пъти пъти. Добре узрелите боровинки са със синкав налеп и тъмнокафяви семена. В този период при засушаване може да се полива по-интензивно, вечер целите храсти може да напръскате с вода.
За да предпазите плодовете на боровинката от птици, може да направите конструкция от колове - 2 м високи. Опъва се сезал и се покрива с лека мрежа, отстрани се застъпва с дъски. През няколко дни преглеждайте растенията и ако има единични гъсеници, съберете ги и ги унищожете. Премахнете и паяжините между клоните. Месец по-късно зреят Блукроп и Ковил. Не бързайте с брането, нека плодовете да добият син цвят и да се понапълнят. Най-едрите може да се съхраняват две-три седмици в хладилник, по-дребните преработете на сладка или компоти.
31.07.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022