29.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3383  |   0  
Предберитбени грижи за ягодите
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа след презимуването още в ранна пролет е да се окопаят. С това окопаване може и да се подхранят с малко (около 10 г на кв. метър) амониева селитра. Ако това не е направено, по-добре е да не се преви в седмиците преди беритбата. По-важното е почвата редовно да се разрохква и поддържа чиста от плевели. Имайте предвид, че ягодата разполага плитко корените си – на 5-6 см близо до растението и на 12-13 по-далече от него. Това определя и дълбочината на обработката. Много е важно окопаването след дъжд или поливка с цел да се разруши образувалата се почвена кора.
Ягодата е влаголюбиво растение. Ако валежите през пролетта не са обилни, допълнителното поливане се отразява много добре на наедряването на подовете. Особено голямо значене имат поливките по време на беритбата. Благодарение на тях наедряват и последните плодове.
Никак не е за подценяване застилането на слама под плодовете с цел да се избегне замърсяването им с почва. Това се прави, когато завръзите започнат да наедряват и стъбълцата, на които са разположени, да се навеждат. Пред застилането почвата се разрохква. Сламата трябва да е чиста, да няма осили и да не съдържа плевелни семена. Най-подходяща е пшеничената слама, съвременните сортове са безосилести.
05.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023