10.12.2019 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1709  |   0  
Зазимете дафиновото дръвче
Дафиновото или лавровото дърво (Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено. Расте като много стъблен храст, но може да се превърне и в средно голямо дърво. Издържа на засушаване, но расте много по-добре при условията на умерено овлажняване на почвата. Най-добре се развива на карбонатни, леки ,дълбоки, чакълести, но богати почви. Едни от най-благоприятните райони за отглеждане на дафиново дърво са източната и югоизточната част на Бургаска област и Петричко-Санданския район.
Дафиновото дърво е двудомно растение. Плодните пъпки се формират в началото на юли, цъфтят през април –май на следващата година, а плодовете узряват през октомври - началото на ноември. Макар и топлолюбиво дафиновото растение издържа без повреди застудяване до минус 12 -13 градуса.
За да се избегнат всякакви рискове от измръзване, особено в по-млада а възраст, трябва да се осигури известна зимна защита, като дафиновите растения се загърлят с почва, дървени стърготини, талаш или сухи листа и отгоре всичко, включително и самото растение се покрива с полиетиленово платно. Защитните материали трябва да се предпазват от намокряне и заледяване.
Растенията, които се отглеждат при домашни условия в саксии, изискват помещения през зимата, ако не се отопляват, то температурата да се контролира да не пада под 12 градуса.
19.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019