13.11.2019 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1479  |   0  
Заровете ябълките, за да ги съхраните
Този интересен начин за съхраняване на плодовете ги запазва отлично до новата реколта
Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъждовна и ябълките са поразени от болести и неприятели, такива плодове не бива да се оставят. Те се използват за сок, вино и т.н. В нормална година ябълките могат да се съхраняват в найлонови торбички, закопани в градината. С тази цел се взимат здрави плодове и се сортират по едрина.
Ябълките се нареждат в три слоя и така престояват две-три седмици. През този период се преглеждат и се бракуват развалените плодове. Останалите се слагат в полиетиленови торбички по 1-3 кг, завръзват се с канап. В легнало положение дебелината на торбичката трябва да бъде около 8-10 см. От връзката се оставя канап с дължина 50-60 см. На края му се връзва пръчка с дължина 5-8 см.
Торбичките се заравят в градината на дълбочина 20-25 см от върха на плика, а дългият край на канапа се оставя навън. Плодовете зимуват прекрасно и са по-вкусни, отколкото съхранените в хладилник, запазват се с 1-2 месеца по-дълго. През пролетта, след стопяването на снега, ябълките се изваждат. Намират се много лесно - по пръчката, вързана за канапа. Дръпвайки за пръчката, торбичката се измъква от земята. Ябълките в нея са блестящи, ароматни и вкусни. Такива торбички добре се запазват под окапалите листа, рохкавата почва и снега. Необходима за съхранението е температура около 2°С. През пролетта ябълките се изваждат и се преместват в хладилника, където остават до нова реколта.
13.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019