21.11.2017 година
О
вощна градина
  362  |   0  
Отгледайте си ябълка от семеначе
В купа с компост от семе поникна някаква ябълка. Трябва ли да я облагородявам или тя ще се развие добре и без тази операция?

От подобно семеначе можете да формирате каквото ви е удобно. Но е невъзможно да предскажем какво ще се получи. Може да се получи и нов сорт, но надеждата за това е по-малка от 0,5%, въпреки че има и сортове, които са получени именно по този начин, тоест от сортови семена, плюс 15-20 години загубени в отглеждане до момента, в който дървото започне да плододава и може да се каже, че не се е получило. За да открият нов сорт селекционерите често отглеждат стотици хибридни семеначета. А може да се отгледа и “дивачка” - в случай, че майчиното растение е било случайно опрашено от прашец от дива ябълка. Но такъв вариант също е малко вероятен, тъй като дивите ябълки са много малко наоколо. Може дървото да се окаже и слабо зимоустойчиво, ако семенцето е от ябълка, отглеждана в Гърция, например. Но все пак има шанс такова дръвче да се приспособи и към нашия климат. Именно чрез масово отглеждане на семеначета от южните страни и последващ отбор те постепенно се придвижват към северните страни. Но все пак и при тези опити семеначетата са стотици, а в резултат на отбора остават само единици, които са най-студоустойчиви. Най-вероятен е вариантът, при който ще се получи едно обикновено плодно дръвче, което ще прилича на съществуващ сорт, но няма да има други преимущества. А потвърждението ще дойде след много години. Затова, ако има надежда и желание, отгледайте нов сорт. А ако нямате, най-реалното е да присадите някакъв добър сорт по-близо до кореновата шийка, на височина 15-20 см. Тогава, дори ако семеначето е с южен произход, неговата коренова система и основата на ствола под снега няма да се повредят. По такъв начин след 5-7 години вие гарантирано ще получите плододаващо дърво от желания сорт. Избирайте сами какво ви е нужно на вас.
09.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017