Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод?
Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания, обрани преждевременно, остават тревисти на вкус, без аромат. Плодовете на сорт Боровинка пък никога не успяват да увеличат захарността си и все са твърде кисели. Обрани прекалено късно Канадска ренета и Зимна бананова бързо придобиват брашнеста консистенция и не стават за продължително съхранение. Освен това в периода на съзряване ябълките увеличават теглото си с 1 - 2 % на денонощие.
Има различни начини да се определи подходящият момент за бране. Първо - характерното за сорта оцветяване на плода. След това - дали дръжката на плода се откъсва от клонката. И накрая - потъмнели ли са семената.
При доста от сортовете плодовете не узряват едновременно и затова трябва да се обират поне на два пъти.
Ябълките се берат с дръжките. Когато са откъснати без нея, празното място, като всяка открита рана, е вратата, през която навлизат гнилостни микроорганизми. Затова плодовете без дръжки, както и наранените и набитите, не могат да се съхраняват дълго. За да не се набиват плодовете, е добре съдът, в който ще се поставят да е покрит с платно.
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици ...
За много любители градинари набавянето на оборски тор често се превръща в проблем. А е съвсем лесно да бъде заменен с компост. Компостът е добре разложена смес от всякакви растителни и животински ...
Богородичките, известни още като астри (callistephus chinensis), са едни от най-популярните едногодишни цветя. Родовото име произхожда от думите калос - хубост, и стефос - венче, което напомня за крас...