09.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8647  |   0  
Лимон можем да си прихванем и сами
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обаче дори и сега пазарът ни не предлага в изобилие цитрусови дръвчета. Да видим как можем да си "прихванем" и отгледаме сами лимоново дръвче.
Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане.
Размножаването чрез резници се прави през цялата година, но най-добре е от юли до август. Вземат се полувдървесинени клонки от млади растения с дължина 8 - 10 см (4-5 листа), като долният отрез се прави на 2 - 3 см под коляното, а горният на 1 см от последния лист. Резниците се вкореняват за 25 - 30 дни в пясък, под стъкло, при температура 18 – 20 градуса. Ако използвате коренообразуващи стимулатори, става по-бързо и по-сигурно.
Размножаването чрез въздушни, отводи е много сигурен начин и лично аз го предпочитам и препоръчвам. На полувдървесинена (2-годишна) клонка се обелва кората във форма на пръстен с дебелина 1см. Нахлузвате отворена от двете страни найлонова торбичка и я привързвайте плътно на 10 - 15 см под обелената кора. Напълвате я с торф, така че пръстенчето да попадне в средата и отгоре я прикрепяте по-свободно, за да поливате. След около 25 - 30 дни на обеленото място се образува калус, а по-късно и корени. Сваляте торбичката, отрязвате клонката под мястото на образувалите се корени и засаждате вкоренения резник в лека почвена смеска в неголяма саксия (№ 8-10).
Размножаването чрез присаждане се състои в облагородяване на 2 - 3-годишни семеначета от лимон или портокал. Семената им се засяват непосредствено след изваждането им от плода, в противен случай губят кълняемост. Присаждането се прави на пъпка от юни до август. Предимството на този метод е, че дивите подложки индуцират по-силен растеж и растенията стават по-студоустойчиви.
23.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023