28.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2434  |   0  
Как се размножава цариградското грозде
Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждане. Не се опитвайте да вкоренявате зрели резници, няма да имате добри резултати, пък е и трудно - необходими са култивационни съоръжения и мъглообразуваща инсталация. Разделянето на храсти е честа практика, когато се пренасят растения на друго място или трябва бързо да се размножат ценни сортове. Най-често обаче се използват вертикални, хоризонтални и дъговидни отводи.
При вертикалните отводи през есента всички издънки на храста се изрязват ниско. През юни, когато младите леторасти достигнат 20-25 см, се загърлят с 10-12 см почва, без да се отклоняват. Това се повтаря след около 20 дни, като се покриват с още 10-15 см почва. Растенията се поливат ре довно, за да не се засушат, а и за да се стимулира образуването на корените. Почвата се поддържа чиста от плевели. До есента у младите издънки се вкореняват и се изваждат, като се изрязват до основата.
Най-много вкоренени растения се получават от хоризонталните отводи. Едногодишните издънки рано през пролетта се полагат хоризонтално в плитки 6 до 8-сантиметрови браздички. В началото и в края положниците се прикрепват с дървени куки или колчета. От всяка пъпка на положника израства летораст, в основата му се образуват корени. Когато младите издънки достигнат 10-15 см, се загърлят с 8-10 см почва. Второто загърляне е след 15-20 дни с още 10-15 см почва. При по-плитко покриване вкореняването е по-слабо. Растенията се поливат редовно. До есента всички нови издънки образуват достатъчно корени и се отделят от маточните растения. Най-слабите се довкореняват през следващата година във вкоренилище.
По подобен начин се получават растения чрез дъговидни отводи. Вместо хоризонтално едногодишните издънки се полагат дъговидно и се загърля средната част, а върхът остава над повърхността.
Чрез присаждане също може да си размножите бодливо грозде. За целта се използва издънка (подложка) от златисто грозде. Присаждането се прави в началото на юли на пъпка на 80 см височина от почвената повърхност. По този начин се създават едностьблени растения, които са удобни за обработка и бране.
07.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020