Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до 20 м със закръглена, тъмнозелена корона. Младите клонки са голи или слабо овласинени. Листата са продълговати, целокрайни, като горната им повърхност е тъмно-зелена, а долната е по-светла. Преди опадане, в края на есента, придобиват красива жълта или червена окраска. Цъфтежът на дървото е през юни. Плодовете узряват в периода октомври-ноември. Ядливи са. Могат да се консумират и изсушени. Съдържат до 40% захари и 0,5% ябълчена киселина. Те са с диаметър до 2,5 см, сферична форма и с жълта до синкава кора, покрита с восъчен налеп. Плодното месо е оранжево с по 3 до 8 семена. В районите на естествено им разпространение семената на плодовете се използват смлени на прах, като заместител на кафето. От стари плодоносящи дървета се получават до 80 кг плодове. Използва се като подложка за източната райска ябълка (D. kaki). Добро медоносно растение.
У нас най-старите дървета от този вид се отглеждат в двора на Бачковския манастир, донесени от Грузия. От там дървото се е разпространило и по дворовете на жителите от региона, където е известно с името “джинджифир”. В региона на Бачково се използва и за направа на ракия “джинджифирка”. Като парково дърво кавказката райска ябълка се отглежда в някои райони на Южна България и по Черноморието. Издържа студове до минус 20°С.
Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтегля...
Родината на влакнестия шмак (Rhus typhina) е Източна Америка, но добър прием е намерил и у нас. Желан гост е на градини и паркове, изложени на припек с камениста и бедна почва. Със здравата си коренов...
Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...
На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...