10.12.2019 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3318  |   0  
Отгледайте си китайска фурма
Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, където условията позволяват това.
Китайската фурма е малко листопадно дърво с височина до 4-5 м. Тя се е формирала в условията на континенталния климат. Растението може да понесе студове до минус 25 градуса.
За узряването на плодовете е нуждо дълго и топло лято. Основното достойнство на това растение са плодовете. По форма те напомнят фурми, в зависимост от сорта са от 2 до 5 см дълги, при узряването си стават кафяви и много сладки. Месото на плодовете има лекарствени свойства. То понижава кръвното налягане, укрепва сърдечният мускул и е много полезен за хипертоници.
Китайската фурма е много непретенциозна към почвата, устойчива е на суша и започва да дава плодове в годината на засаждане. Цъфти с малки жълти цветове, които трябва да се опрашват от насекомите. За да се развива добре дръвчето, можете да го подхранвате и да поливате. При засаждането подгответе добре ямата на растението, като внесете в нея компост.
Китайската фурма започва да цъфти през юни и цъфти в зависимост от условията от 1 до 2 месеца. Цветовете са много дребни, затова можете да ги опрашвате изкуствено. Минете с четка по цветовете през 2-3 дни. Това ще доведе до формирането на плодове и през есента те ще узреят. С тази помощ през следващите години могат да се появят насекоми – опрашители и растението да формира завързите си естествено.
22.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019