Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, където условията позволяват това.
Китайската фурма е малко листопадно дърво с височина до 4-5 м. Тя се е формирала в условията на континенталния климат. Растението може да понесе студове до минус 25 градуса.
За узряването на плодовете е нуждо дълго и топло лято. Основното достойнство на това растение са плодовете. По форма те напомнят фурми, в зависимост от сорта са от 2 до 5 см дълги, при узряването си стават кафяви и много сладки. Месото на плодовете има лекарствени свойства. То понижава кръвното налягане, укрепва сърдечният мускул и е много полезен за хипертоници.
Китайската фурма е много непретенциозна към почвата, устойчива е на суша и започва да дава плодове в годината на засаждане. Цъфти с малки жълти цветове, които трябва да се опрашват от насекомите. За да се развива добре дръвчето, можете да го подхранвате и да поливате. При засаждането подгответе добре ямата на растението, като внесете в нея компост.
Китайската фурма започва да цъфти през юни и цъфти в зависимост от условията от 1 до 2 месеца. Цветовете са много дребни, затова можете да ги опрашвате изкуствено. Минете с четка по цветовете през 2-3 дни. Това ще доведе до формирането на плодове и през есента те ще узреят. С тази помощ през следващите години могат да се появят насекоми – опрашители и растението да формира завързите си естествено.
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...