Градина » Отгледайте си китайска фурма

 Отгледайте си китайска фурма

Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, където условията позволяват това.
Китайската фурма е малко листопадно дърво с височина до 4-5 м. Тя се е формирала в условията на континенталния климат. Растението може да понесе студове до минус 25 градуса.
За узряването на плодовете е нуждо дълго и топло лято. Основното достойнство на това растение са плодовете. По форма те напомнят фурми, в зависимост от сорта са от 2 до 5 см дълги, при узряването си стават кафяви и много сладки. Месото на плодовете има лекарствени свойства. То понижава кръвното налягане, укрепва сърдечният мускул и е много полезен за хипертоници.
Китайската фурма е много непретенциозна към почвата, устойчива е на суша и започва да дава плодове в годината на засаждане. Цъфти с малки жълти цветове, които трябва да се опрашват от насекомите. За да се развива добре дръвчето, можете да го подхранвате и да поливате. При засаждането подгответе добре ямата на растението, като внесете в нея компост.
Китайската фурма започва да цъфти през юни и цъфти в зависимост от условията от 1 до 2 месеца. Цветовете са много дребни, затова можете да ги опрашвате изкуствено. Минете с четка по цветовете през 2-3 дни. Това ще доведе до формирането на плодове и през есента те ще узреят. С тази помощ през следващите години могат да се появят насекоми – опрашители и растението да формира завързите си естествено.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе мястото за тиквите

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Кога бамята е готова за бране

Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...

Начало