Зелените клонки са по-склонни да пускат корени, отколкото зрелите лозови пръчки, но за съжаление са по-неудобни. Затова вкореняването на резници от зелени леторасти се използва предимно в селекцията, когато се желае бързото размножаване на някой нов ценен сорт. Но и вие може да го приложете още сега през лятото, ако някой сорт ви е харесал.
Нужен ви е един зелен полувдървесинен летораст. От него ще приготвите 3-4, че и повече резника. Нарязвате го на части, така че всеки резник да обхваща само едно междувъзлие. Листата се премахват. В пазвите на листните дръжки лозата образува пъпки, които в повечето случаи се развиват веднага и дават началото на т. нар колтуци. Тъкмо те ще дадат началото на нов летораст. Ако при подготовката на резника е започнало развитието на такава пъпка, младото филизче не се премахва.
Подготвените за вкореняване резници забодете до пъпката в саксия или друг подходящ съд, напълнен с торопочвена смес. Нея може да приготвите от равни части прегорял оборски тор, градинска почва и речен пясък или перлит. Полейте обилно и настанете саксията на сенчесто и проветриво място. Още по-добре ще е да я „посадите” до ръба в земята. Поддържайте почвената влажност. Наесен извадете лозичките и ги засадете на желаното място.
В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...
В опадалите листа презимуват причинителите на много болести. Важно е да ги знаете, за да вземете мерки. В шумата дреме заразата на червени петна и ръжда по сливата, на струпясване по ябълката и крушат...
И растенията, както и хората, са принудени да се грижат не само за днешния ден, но и за бъдещето. Те трябва да заложат цветните пъпки за следващата реколта, да развият нови клони. Най-напрегнатото вре...
Цветното зеле е много взискателно към мястото на което се отглежда. Подходящи са добре аерираните, дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи почви с неутрална или близка до нея почвена реакция. Карфиол...