Градина » Хинапът е лесен за отглеждане

 Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат джуджуба или китайска фурма. Най-характерно за него е голяма продължителност на живот - над 100 години. Студоустойчив и сухоустойчив е. Може да се оформя се като храст, висок до 4 м, или като дърво, което достига до 8 метра.
Клоните му са кафяво-черни с шипове. Листата са овално-удължени, голи и лъскави. Въпреки че всеки цвят цъфти само по един ден, цъфтежът продължава около три месеца - от май до юли с дребни, жълти цветчета, събрани в основата на листата. Богати са на нектар. Плодчетата са червено-кафяви, подобни на маслина. Съдържат около 63 % захари, витамин С, белтъчини, ябълчна киселина, пектин, танин и др.
Хинапът е сухоустойчив и затова може да се развива на чакълести карбонатни почви. Понася сянка, но най-добре се чувства на южно изложение. Той може да се размножава със семена, особено когато ще се ползва за жив плет. Тогава растенията са покрити с бодли. Културните сортове, без бодли е най-добре да размножавате чрез издънки или отводи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пазете розите от кладардиса

Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения. Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поко...

Колтуците се махат, докато са малки

Със сигурност сте забелязали, че след като доматите се вкоренят, по централното стъбло и разклоненията в пазвите на листата израстват странични леторасти (колтуци). Те също се хранят и това не влияе...

Времето се стопли, сейте бамята

Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...

Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...

Начало