08.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  7087  |   0  
Калеми за присаждане се събират сега
Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадемите, кайсиите, прасковите, черешите, пък и на други костилкови видове често набъбват. Ябълките и крушите се развиват по-късно и от тях калеми може да се вземат и през февруари. Но това ще е последна възможност и за да увеличите шанса си, започнете отсега.
За предпочитане е да вземате калемите от млади дръвчета, в качествата на чиито плодове сте се убедили. За целта се използват добре узрели едногодишни леторасти, но не и развилите се от спящи пъпки, т. нар. лакомци. Изрязват се от огряваната от слънцето страна.
Калемите се свързват на снопчета от всеки сорт по отделно, като се посавя и етикет с името на сорта и други данни по желание (напр. датата и мястото, от което са взети). Съхраняват се успешно в леко влажен пясък в специална трапчинка, покрита с пръст. Най-доброто място за такова съхранение е северната страна на постройка, където температурните колебания в края на зимата не са много чувствителни. Може да се използа и студено избено помещение.
07.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021