08.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2228  |   0  
Фиданки може да садите цяла зима
Не може да слагате дръвчето единствено в замръзнала почва
От листопада до началото на новата вегетация може да се засаждат овошки. Разбира се, при условие почвата да не е замръзнала и температурата на въздуха да е положителна. При нашия климат засаждането може да започне непосредствено след листопада и да приключи една-две седмици преди зимата. А също така да продължи много рано напролет и да приключи преди да са набъбнали пъпките. Есенното засаждане има редица предимства пред пролетното. Наранените сега корени зарастват по-лесно и се формират нови. В края на зимата и началото на пролетта корените започват интензивно развитие, преди да са набъбнали пъпките.
Особено подходящо е сега да сложите в градината си фиданки от ранно развиващите се видове - бадем, кайсия, праскова и джанка. Най-малко две-три седмици предварително да се изкопаят посадъчните ямки.
При създаване на по-големи овощни градини, ако е направено основно торене и риголване, ямките най-лесно се правят с ямокопател. Тогава не е необходимо да са много широки и дълбоки. Размерите трябва да са достатъчни, за да поберат корените на дръвчето.
При по-малките градини, където не е възможно да се риголва, ямките се изкопават ръчно, 80-100 см е широчината и около 60 см - дълбочината. Почвата от горния слой
се поставя от едната страна на ямката, а от долния - от другата.
Преди засаждането горната почва се смесва с 15-20 кг добре угнил оборски тор, 150-200 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор или една кофа дървесна пепел. С част от тази смес се запълва ямката, като леко се при-тъпква така, че да се оформи една широка пирамида. С останалото количество се покриват корените, върху тях не бива да попада чист тор. Притъпква се, когато корените са добре покрити с почва, после пак, когато се запълни ямката. Накрая се покрива с рохкава почва и върху нея се поставя сламест оборски тор. Отгоре се полива с 1-2 кофи вода.

Корените се проверяват щателно

Повредените, изсъхналите и болните се изхвърлят. Изсъхналите и счупени корени се премахват, а здравите не се режат, за да се запази повече от кореновата система. Съкращават се само някои много дълги, които не позволяват нормално да се постави растението в ямката.
Корените на извадените от разсадника дръвчета изсъхва много бързо и е желателно преди засаждането да се сложат за 1-2 денонощия във вода. Непосредствено преди засаждането корените се потапят в рядка каша от 3 части почва и 1 част пресен говежди тор. Така по-добре зарастват раните.

Дълбочината зависи от подложката

При семенните, които основно се използват при костилковите и орехоплодните видове, засаждането е дълбочина няколко сантиметра над кореновата шийка. При вегетативните подложки, които сега се използват основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, засаждането е по-дълбоко - до мястото на присадката.
24.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021