09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  20078  |   0  
Накарайте лимона да цъфне още на втората година
Решили ли сте да си отгледате лимон и сте си засели семената, но ако искате да берете плодове, трябва да почакате 10-15 години. Не е нужно да чакате чак толкова. Тогава, когато стъблото стане на дебелина колкото молив, присадете го на спяща пъпка, взета от друг плододаващ лимон. Лимонът се размножава и чрез вкореняване на резници и на въздушни отводи. Така получените растения започват да цъфтят и плододават още на втората година.
Подходяща за развитието на лимона е почвената смеска от угнил оборски тор, ситен пясък и градинска почва (1:1:2). Ограничената площ на съда, в който се отглежда лимонът, изисква редовно подхранване. Използвайте лактофол с желязо, който ще намерите в селскостопанските аптеки и може да шербетувате с разтворен във водата оборски тор, който е престоял 24 часа.

Оформете короната

За да се осветлява и проветрява добре лимонът, е необходимо още в самото начало, след като израсне присаденият летораст, да оформите короната. Постига се, като оставите главното стъбло на височина около 50 см. От него в горната част израстват скелетни клони (3-5), които съкращавате на около 40 см. От тях през следващата година израстват клонките, по които се развиват плодовете. Не забравяйте да изрежете сухите клонки и тези, които сгъстяват короната, да наведете изправените силно растящи клонки и да ги превърнете в плодо-даващи. Лакомците се премахват, но едногодишните не се съкращават, защото по тях се формират плодните пъпки. Застарелите лимонови дръвчета може да подмладите със силна резитба на скелетните клони (до половината от дължината им). Резитбата може да се прави от пролетта до есента.
Когато растението нарасне, увеличете големината на саксията. Прехвърлянето се прави през април (преди цъфтежа). Същевременно почвата се обогатява, като част от нея се подменя с по-богата на хранителни вещества.

През май - дръвчето на двора

За да берете плодове през зимата, го поставете в светло, но студено помещение (2-3 градуса). През май се изнася на двора или балкона. Запомнете, че не понася висока температура (над 30 градуса), затова го поставете под асма или под дърво с рехава корона, а на балкона го засенчете.
04.03.2015 г. / Симеон Симеонов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022