09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3439  |   0  
Изберете място за малините
Малината е светлолюбива, но понася и частично засенчване. Насадена по границите на градината в един или два реда, изпълнява и ролята на жив плет. Тя може да вирее в цялата страна. Изисква обаче дълбока пропусклива влагоемна и богата на хумус почва. Използвайте площ, на която няма да се хванат овощни дръвчета, защото те трябва да са на 3 метра разстояние от съседния парцел.
Засадена рано през пролетта, малината има време да се вкорени и да избуи през лятото. Ако площта е терасирана, пръчките се поставят на 70 см от предния край на терасата. Изкопават се дупки 40/40/40 см и в тях се размесва 5 кг добре угнил оборски тор, 60 - 80 г суперфосфат и 20 - 25 г калиев сулфат. Опитът показва, че резултатите са по-добри, ако определените редове по граничната линия се наторяват и разкопават с права лопата и след това се изкопаят посадъчните дупки. Така растенията се развиват по-добре, защото корените, излезли извън дупките, попадат в обработената площ. Внимавайте да не ороните развилите се в основата на растението пъпки, от тях ще се образуват новите стъбла. Ако редовете са цялостно разкопани, тогава не са необходими дупки. Прави се малка вада, достатъчна, за да се поставят свободно корените на растението. Разстоянието между редовете е 1,5 до 2 м, а между растенията - 40-60 см.

Български рубин, Шопска алена или Люлин?

Различните сортове зреят по различно време. Хубаво е да ги подредим така, че да получаваме плодове по-продължително време. Например, на една част от площта може да сложите сорт, който зрее един път в годината. В зависимост от района, в който се намира мястото, изберете Български рубин, Самодива, Шопска алена, Искра. Плодовете на Българския рубин са едри с характерно удължаване, тъмночервени с приятен сладко-кисел вкус, много подходящи за прясна консумация. Останалата част от площта засадете с някой от плододаващите два пъти в годината сортове Люлин, Херитдж, Есенна позлата. Така ще има пресни плодове от юли до края на октомври.

Внимание!

Веднага след като почвата просъхне, трябва да се направи първата обработка, така по-лесно ще поникнат новите издънки. Ако стъблата са нападнати от дидимела, галица, стъкленица, агрилус и други вредители, трябва незабавно да се изрежат и да се изгорят.
28.02.2015 г. / Ивана Беловска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022