31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3743  |   0  
Садете дръвчетата наесен, за да са здрави
Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди набъбването на пъпките. Есенното засаждане обаче има редица предимства. Срокът е по-продължителен, а условията - по-благоприятни. Наранените корени през есента зарастват по-лесно и се формират нови. В края на зимата корените започват интензивно да се развиват, преди да са набъбнали пъпките.
Задължително е есенното засаждане на рано развиващите се бадеми, кайсии, праскови и джанки. При тях често пъпките набъбват, преди да са настъпили благоприятни условия за засаждане през пролетта и поради това масово загиват новозасадените.

В малките градини ямките са по-големи

В маломерните градини, където не е възможно да се извърши предпосадъчно основно торене и риголване на почвата, трябва да се изкопаят по-големи ямки - 80-100 см широки и 60-70 см дълбоки. Горният почвен слой (25-30 см) се смесва с 10-15 кг добре угнил оборски тор, 200-300 г суперфосфат и 100-150 г калиев тор или кофа дървесна пепел. Ако използвате комбиниран изкуствен тор, от него се поставете по около 300 г в посадъчна ямка.
Част от тази почвено-торова смес се сипва на дъното, леко се притъпква и оформя като широка пирамида.
Присадените на семенна подложка дръвчета се засаждат на дълбочина, на която са били в разсадника (2-3 см над кореновата шийка). Присадените на вегетативни (кло-нови) подложки, каквито са основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, се засаждат по-дълбоко - до мястото на присадката.

Два дена корените да са във вода

Преди засаждане дръвчетата се преглеждат внимателно, повредените, изсъхналите и болните се изхвърлят. Изсъхналите и счупените корени се изрязват до здраво. Добре е преди засаждането корените да се потопят в рядка каша, приготвена от 3 части почва и 1 част пресен говежди тор. Това помага по-бързо да зараснат раните по корените и почвата по-добре да прилепне към тях. Обикновено, докато бъдат пренесени фиданките, корените засъхват и е желателно преди засаждането да се потопят за 1-2 денонощия във вода, за предпочитане е да бъде течаща.
При самото засаждане корените се засипват с тънък слой чиста почва, а след това с остатъка от почвено-торовата смес. Целта е върху корените да не попадне чиста тор. След като се покрият, добре се притъпква - започва се от периферията към центъра.
Ямката се запълва с чиста почва и отново се притъпква. Последният слой почва се оставя рохкава. Накрая около дръвчето се оформя чаша, която се покрива със сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода.
В районите, където има по-силни ветрове, се поставят колчета, към които се привързват дръвчетата. Те се забиват преди засипването на корените, за да не се получи нараняване.
28.10.2014 г. / проф.Цоло Михайлов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023