09.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3789  |   0  
Лъжливи ягоди съсипват градината
Понякога в ягодовите насаждения се появяват отделни растения, които са безплодни. По външните белези на листата обаче мъчно могат да се различават от сортовете, които раждат. Тези растения са т. нар. плевелни ягоди. Известни са още като ягоди-заместители, може да обхванат цялото насаждение и да изместят културния сорт.

Как да ги разпознаете?

Плевелните ягоди са силнорастящи, изправени. Листата са матовозелени, понякога силно овласени от долната страна. Прилистниците са широки и розови. Съцветието е доста разклонено, отделните цветни дръжки са тънки и дълги. Цветът е двуполов и по-дребен, отколкото на културните сортове. Плод се образува само на първия цвят, изключенията са редки. Ягодките са дребни, уродливи, розово оцветени. Плодовото месо е бяло, меко, слабо ароматично, сладко или слабо горчиво. Чашелистчетата са тесни, наредени в един ред, силно овласени, дълги колкото плода, и го обгръщат като в чашка.
Лъжливите ягоди трябва да се познават добре и да се премахват навреме от насажденията. Единичните плевелни ягодови растения се изкореняват заедно с обхванатите от тях стръкове от културния сорт. При заплевеляване на повече от 25% от насаждението то се изорава изцяло и задължително се сменя мястото му.
23.07.2014 г. / Ивана Беловска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023