18.08.2019 година
О
вощна градина
  4591  |   0  
Какво представлява ремонтантната ягода?
Ремонтантните ягоди от едроплодните сортове са интересни с това, че за разлика от обикновите цъфтят през цялата година и плодоносят много дълго време – до 6 месеца. Това се обяснява с факта, че ремонтантната и обикновена ягода се отнасят към различни типове. Ремонтантната може да залага и да формира съцветия при продължаващ 16-17 часа ден и висока температура, а неремонтантната – при кратък ден (10-12 часа) и ниски температури, тоест есен. Ремонтантите сортове образуват по-голямо количество разклонения, на които се залагат също така много съцветия. При условията на дълъг ден и висока температура растенията се развиват изключително бързо – за 2-3 седмици. Първата беритба на плодове от ремонтантните сортове ягоди представлява само 10-30% от общата реколта. Този вид ягоди се ценят заради втората реколта – през август-септември: в това време узряват 70-90% от плодовете. Едроплодната ремонтантна ягода плодоноси също така и на розетки на мустачките (още една разлика от обикновената) и дава много високи добиви, които са 2-3 пъти по-големи от тези на гранидската ягода.
За да съхраните напълно ценните сортови признаци, трябва да размножавате едроплодните сортове по вегетативен начин (чрез ластуни или делене на храста).
Садете ремонтантните ягоди по схемата 80х40 см, като след това не оставяйте повече от 5 розетки на майчиния храст. Можете да садите и по схемата 80х20 см, но тогава ке трябва да почиствате храстите и да оставяте само по 2 розетки.
Ремонтантната ягода във връзка с продължителното плододаване е много взискателна към плодородието на почвата и влагата. Затова за разлика от обикновената градинска ягода тя се нуждае през вегетацията от по-чести и обилни поливки и 2-3 пъти внасяне на торове. За подхранване най-добре е да използвате органични торове (угнил тор или компост), да мулчирате междуредията или редовете.
Останалите грижи са същите както за обикновената ягода.
23.04.2014 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019