05.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  7451  |   0  
Резитбата на къпината зависи от сорта
През топлите дни на ноември и декември все още можете да се заемете с резитбата на къпиновите храсти, от които сте прибрали плодовете. В зависимост от растежните особености къпиновите сортове се формират и се режат по различни начин.

Изправените - на гнезда

Изправените и полуизправените къпинови сортове се отглеждат храстовидно на гнезда. За формиране на храста през първите 1-2 години се оставят по 2-3 издънки на храст за изправено растящите и по 3-4 за полуиз-правено растящите сортове, като се изрязват слабите и сгъстяващите издънки. При резитба за пло-додаване се прави прореждане и съкращаване на издънките. След беритбата на плодовете всички пло-додали издънки се изрязват до основи и се унищожават. Напролет всички повредени от зимните студове издънки се изрязват. Оставят се само най-добре развитите, здравите и равномерно разположени в храста. На изправено растящите и силно разклонените сортове се оставят от 3 до 5 издънки, а на полуизправените и слабо-растящите - 5-6. Те се съкращават до 1,70-1,80 м от почвената повърхност.
Прореждането може да се извърши и на зелено, когато издънките, достигнат 20-25 см височина. Страничните разклонения, предназначени за плододаване, се оставят с дължина 30-35 см и рядко - с 45-50 см. Разположените на по-ниско от 50-60 см от почвата се изрязват до основи.

Стелещите се - на редове

Стелещите се и полустелещите се къпинови сортове се формират храстовидно в редовете. През първата година се оставят да растат свободно без да се привързват към конструкции. Те могат да бъдат с дървени или железобетонни колове, поставени на 8-10 м разстояние по дължина на редовете и монтирани 2-3 реда тел. Първият е на височина 60-65 см от почвата, а вторият и третият през 55-60 см. През пролетта на втората година се запазват най-добре развитите и здрави издънки, а всички останали се изрязват до основи. При резитбата за плододаване при стелещите се сортове се оставят 8-12 издънки с дължина 2,50- 3,00 м, а при полустелещите се - 6-7 дълги не повече от 3,50 м. При силно съкращаване на издънките се пoлучават по-едри плодове за сметка на добива. Оставените за плододаване се привързват по една или повече последователно към теловете и в двете посоки. Не застъпвайте издънките на съседните храсти на повече от 50-60 см, за да не се сгъстяват прекомерно. Може да ги разделите и по възраст, като най-младите са отдолу, а плододаващите - горе.
18.11.2013 г. / Ивана Беловска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022