28.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4294  |   0  
Съхранение на свежо грозде
Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват да висят в помещението за съхранени. Гроздовете може и да са без част от пръчките. Тогава се окачват да висят, като се завързват не за дръжките, а към върховете на гроздовете и висят обратно. Така чепките се разперват, зърната се разполагат по-нарядко, а това осигурява по-добро проветряване, т. е. по-малка опасност от загниване. Друг начин е гроздовете да се наредят в един ред в плитки съдове (щайги).
Резултата от съхранението зависи от редица условия.

Най-важните са:

• Гроздето да е от подходящи сортове – със здрава и твърда ципа, покрита с восъчен налеп, като Болгар, Мискет хамбургски, Димят и др.
• Сравнително по-успешно се съхранява гроздето от възрастни лози, отглеждане на наклонени терени с леки и относително по-бедни почви.
• Гроздето от младите лози и от отглежданите на равни и по-плодородни почви, както и от торените с азотни торове и поливаните до късно през лятото е по-нетрайно.
• Помещението за съхранение да не се влияе чувствително от външните условия и в него да може да се поддържа ниска положителна температура и висока относителна влажност на въздуха.
• Дезинфекцията с варово-синкамъчен разтвор на стените на помещението е задължителна, както и опушването преди внасянето на гроздето и периодично след това чрез изгаряне на сяра (серни лентички).
• По време на съхранението трябва да се извършват редовни прегледи и всяко загнило зърно да се премахва.
28.10.2011 г. / Кирил Попов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020