01.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3597  |   0  
Зрелите сливи не могат да чакат
Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране през октомври. У нас съществува и един куриоз - имаме джанка, която зрее през декември.
Типичните едроплодни сортове сливи като Жилберт, Рут Герщетер могат да се консумират още в началото на юли.
В зависимост от климатичните фактори ранните е възможно да закъснеят от 10 до 18 дни, средно зреещите сортове като Стенлей - с 20 до 32 дни, а по-късните (Кюстендилска синя слива) - с 20 до 29 дни.
Хладното и влажно време забавя узряването, а сухото и топло време го ускорява. Размерът на реколтата също може да повлияе. Ако е слаба, брането е по-рано, претоварени ли се дърветата - значително по-късно. Изложението на участъка, условията на месторастенето, както и надморската височина на градината също са сред важните фактори, които оказват влияние.
Хубаво е овощарите да са наясно със сроковете на узряването на сливите, особено през есента. Защото ще могат да преценят какви овощни дръвчета да си купят, така че през четири месеца в годината да имат от този плод на трапезата си.
09.09.2012 г. / Георги Колев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021