Градина » Предизвикайте розите да се обсипят с цвят

 Предизвикайте розите да се обсипят с цвят

За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броят и разположението на клоните, регулира се броят на цветоносните клони и броят и качеството на цветовете. Резитбата, която се извършва рано напролет, се нарича зимна. Но сега ще поговорим за лятната. Повторният цъфтеж при чаено хибридните рози, към които спадат повечето от сортовете, отглеждани в градината, зависи от запазването на пъпките, намиращи се под мястото на отрязването. Затова, след като са прецъфтели розите в градината ви, трябва да ги отрежете така, че под място на отрязването да останат поне два листа. Отрежете под наклон с лозарска ножица или остро овощарско ножче.
След като сте почистили розовия храст, окопайте почвата около него и го полейте обилно.
Ако сте почистили прецъфтелите цветове и сте наторили розовите храсти, след 40 дни те отново ще се отрупат с неповторимите си изящни и красиви цветове. На лятна резитба се подлагат всички видове рози с изключение на виещите се.
Наторете почвата с азотен тор. За да не сгрешите, разтворете 2 - 3 супени лъжици минерален тор в една лейка с вода. Полейте около храста. Изискванията на розата към хранителните елементи са различни през различните периоди на нейното развитие. Азотът се изразходва най-много през периода на интензивен растеж, а фосфорът - през целия вегетационен период. Недостигът на фосфор в почвата се отразява неблагоприятно върху цъфтежа. Така че, ако не сте подхранили през пролетта с фосфорен тор - направете го се раедно с азотното подхранване. Фосфорния тор посипете директно около корена на розовия храст и го закопайте да не остане на повърхността. Освен това фосфорът влияе благоприятно за узряването на дървесината и за по-успешното презимуване на растението. Калият се използва от розата през целия вегетационен период, но в повечето наши почви той е в достатъчно количество.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Цвеклото отива в парника

Можете да отгледате цвекло чрез разсад по много лесен начин за 30-35 дни в хладни парници и оранжерии, а също и у дома на балкона. Използването на разсад дава възможност да получите по-високи добиви и...

Отглеждане на метла

Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с...

Преборете се с варовата хлороза в лозето

Варовата (неинфекциозна) хлороза е функционално заболяване, което се дължи на недостатък на желязо. Обикновено се проявява на втората година от засаждането около цъфтежа на лозите, когато растежът на ...

Начало