11.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  404  |   0  
Вкоренете си сцевола
Сцеволата е градинско растение. Ценна особеност при нея е широкият диапазон температура, при която вирее. У нас тя е по-скоро новост. Родината и е Австралия, но е широко разпространена в много страни като градинско цвете, за озеленяване на балкони и др. Цъфти обилно и продължително на открити терени при всякакви температури. Не изисква много грижи и се развива бързо. При достатъчно количество влага и почва, прореждане на кълновете и редовно прекопаване, растенията израстват мощни и атрактивни.
Сцеволата е декоративно растение с различна окраска (жълта, синя, червена), но също е ценна храна и лечебно средство. Листата и съдържат белтъчини, комплекс от витамини и минерални вещества.
Резници отрязани от цъфтяща сцевола се вкореняват с много труд. За това за успешно вегетативно размножаване се прибягва до следната хитрост: отрязаната сцевола се съхранява в условия на късия ден (8 часа). Интензивно развиващите се стръкове се засаждат в саксии и се вкореняват с използване на стимулатори за растеж.
В този случай тяхното успешно вкореняване е гарантирано.
08.12.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020