27.01.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  284  |   0  
Запознайте се с Обедното цвете
Това са едни от любимите едногодишни цветя, които в последните години масово се отглеждат в Европа. По природа са сукулентни и произхождат от Капска област на Южна Африка. Родът е много голям, и включва над 350 вида, тревисти растения, сред които има както едногодишни, така и многогодишни. В каталозите по света ще го откриете с латинското наименовение Mesembrylanthemum criniforum, а популярното му име е „обедно цвете”, защото разтваря цветовете си само в слънчево време. Отскоро ботаниците го наричат Dorotteanthus bellidiflormis, тъй като са го посветили на името на майката на един от тях – Доротея. Видовото му название пък означава, че цветовете му наподобяват по форма цветовете на паричките.
Тези растения в родината си са многогодишни, но в Европа се отглеждат като едногодишни, защото през зимата на открито загиват. Стъблата им са къси, полягащи, но се разклоняват и скоро образуват плътен килим. На височина достигат от 5 до 15 см. Листата са сочни, продълговати, почти цилиндрични. Баграта им е светлозелена, а повърхността им е блестяща, като че са посипани с фини кристалчета. Цветовете са подобни на маргаритки, с диаметър от 2,5 до 3,5 см. В средата са събрани множество тичинки, които биват в различни нюанси на жълто, оранжево или кафяво. Обградени са само от по един ред лигули, които може да са розови, лилави, червени, бели или жълти. Често биват и двубагрени, като шарките са в концентрични кръгове. Цъфтежът протича от юли до септември.
Основното изискване на тези растения е, мястото да бъде добре огрявано от слънцето, защитено от студове и по възможност от дъждове. Предпочита леки, песъчливи, добре дренирани почви. Размножават се чрез семена, които са много дребни. Засяват се през март за производство на разсад. При температура 15-18 градуса поникват за една седмица. Полива се рядко. На постоянно място се засажда, когато премине опасността от слани. Подходящи разстояния са 25 х 25 см.
Обедното цвете се използва с различни цели. Преди всичко е много подходящо за зацветяване на алпинеуми. С него се оформят красиви кътове на бедни песъчливи места или оригинални бордюри край пътеки. В последните години този вид основно се използва като цвете за южни, горещи балкони. Претенциите му са малки – съдовете може да са плитки сандъчета или кашпи с малко почвената смес. Тя трябва да е лека, съставна от равни части градинска почва и пясък. Полива се редовно след засаждането, а по-късно съвсем рядко. Не се подхранва. На балконите за него е добре и за това, че е защитено от дъжда.
24.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020