23.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  610  |   0  
Осигурете влажен въздух на цветята
Много важно е да поддържате в помещенията нужната за растенията влажност на въздуха. Някои растения, като аспарагуса, никога няма да цъфнат в помещение със сух въздух, дори и ако го поливате така, както трябва. Прекалено ниската влажност на въздуха предизвиква опадане на филизите и пъпките, забавя ръста на растението. Влажността на въздуха в стаята може да се поддържа по различни начини. На първо място това е опръскването. В периода на растеж болшинството растения се опръскват ежедневно сутрин и вечер. Това означава често и редовно опръскване. Периодичното опръскване означава опръскване веднъж на ден или два, но тук то има по-скоро хигиенична цел. Не трябва да се опръскват растенията, които са на слънце, тъй като може да се предизвикат изгаряния на листата. Внимателно опръсквайте или въобще не пръскайте растения с листа които обвиват стеблото, цветя с мъхести листа, като каменното цвете.
Да повишите влажността на въздуха в помещението ще ви помогнат широки съдове с вода. Можете да поставите и саксията върху мъх, който се поддържа постоянно влажен. Тогава обаче ще се налага често да го сменяте.
Трябва да помните обаче, че прекалената влажност на въздуха може да бъде също така вредна за растението, както и ниската. При прекалена влага могат да се появят гнилостни петна на листата, цветовете или стеблата.
Водата за опръскване трябва да бъде мека и топла. Твърдата вода може да остави петна по листата. А от студената вода, попаднала върху листата, на особено чувствителните растения могат да се появят жълти или кафяви петна.
Растения, които не трябва да се опръскват:
Алое, аспидистра, бокарнея, гастерия, хортензия, хибискус, гинура, каланхое, калистемон, пустинните кактуси, кливия, млечка, седум, олеандър, някои видове пеперомия, стрелиция, сансевиера, стефанотис, спармания, традесканция, толмия, хавортия, хлорофитум, евкалипт, еухарис.

И кактусите се нуждаят от опръскване

Знаете ли, че кактусите обичат опръскването, въпреки това, което се пише за тях. Единственото, което трябва да се има предвид, е уредът, с който се пръскат кактусите трябва да прави почти мъгла, а не капки. Опръскването се прави рано сутрин или вечер и то само през лятото и само в топло помещение. При това трябва да се избягват въздушните течения. На първо място, това е хигиенична процедура, на второ, падането на росата е свойствено практически на всички ширини, където растат кактуси в природата, тъй като росата там не е такава, каквато е при нас, не е тежка, а е като мъгла.

Теменужката не понася вода върху листата

Африканската теменужка не обича попадането на вода върху листата, но през лятото в най-горещите дни тя страда от сухия въздух. Затова в такива дни саксията се маха от перваза на прозореца и се поставя на пода, тъй като подът е най-ниското място и най-прохладното в помещението и въздухът там не е толкова сух. Освен тази мярка, то можете да опръскате няколко пъти на ден около теменужката, тъй като това много ще облекчи растението в жегата.
25.06.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020