Увуларията (Uvularia) е чудесно растение за сенчести градини и алпинеуми. Произлиза от сенчестите гори на САЩ и Канада. Принадлежи към семейство Лилии, родът й е малък – включва само 5 вида. Това са многогодишни растения със силно разклонено коренище, разположено хоризонтално. От коренището излизат многобройни тънки стъбла, обвити от лъскави яркозелени листа, разположени поредно. Цветовете се появяват през април-май. Те са увиснали камбанки с тесни и извити венчелистчета, наподобяващи езичета, откъдето идва и името на цветето – на латински uvula означава “езиче”.
Увулариите предпочитат засенчени места, където слънцето наднича рядко. Може да се засадят и на слънце, но няма да покажат истинската си красота. Почвата трябва да е хумусна, лека и рохкава, но да не просъхва лесно. Почвената реакция трябва да е слабо кисела. Добре й се отразява торенето с минерални торове, внесени рано напролет или след цъфтежа.
Увуларията може добре да вирее на едно място много години, без това да се отрази на качествата й. Ако се налага пресаждане, трябва да го направим в края на лятото – през август-септември.
Размножаването на увулария става с разделяне на коренището преди цъфтежа или в края на лятото. Всеки дял трябва да носи поне една растежна пъпка. За да се вкоренят добре отделените растения, почвата трябва да се поддържа умерено влажна. Може да се засеят късно наесен и образувалите се семена, но растенията, получени от тях, се развиват бавно и зацъфтяват след 4-5 години.
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...
Ако искате да берете в собствената си градина този съблазнителен плод, има няколко начина да се сдобиете с къпинов храст. Ще ви представим най-лесните от тях: От върха тръгва ново растение Ч...
Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...
Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...