27.02.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1404  |   0  
Осигурете топлина на афеландрата
Родината на афеландрата (Aphelandra squarhosa) са тропичните гори на Бразилия. Среща се също в Колумбия и Мексико. Формирала се като вид в този район на света, тя има характера на всички растения с подобен произход и се проявява преди всичко като топлолюбиво растение. За нормалното й развитие през цялата година се поддържа температура 18-20°С. При минимална стойност 15°С листата й започват да опадват. През зимата се полива с вода със стайна температура. Саксията трябва да е на светло, но неогрявано то слънцето място. При силно слънчево греене се препоръчва растенията да се засенчват. Много важно е да се поддържат оптимална въздушна и почвена влажност. Сухият въздух също може да причини загуба на листа. А нали листата са декоративното достойнство на това растение. Те са елипсовидно удължени (до 20 см), тъмнозелени, с блясък. Жилките са сребристи, което увеличава декоративната стойност на растението.

Размножава се със семена и резници

Афеландрата, макар да се отглежда предимно като листно декоративно растение, цъфти, като образува дълго 7-10 см съцветие от тръбести жълти съцветия. Семената бързо губят кълняемостта си. Затова още през февруари се засяват в смеска, съставено от равни части градинска почва и пясък. Поставят се на полусянка. При температура 18-20°С поникват за 10-14 дни. Пикират се в сандъчета, а после се засаждат в саксии.
По-често се използва размножаването чрез резници, което се прави от октомври до март. Връхни или стъблени, но невдървесинели леторасти се нарязват на дължина около 10 сантиметра. Смеската се подготвя от торф и пясък. Поддържа се температура 20-22°С. Връхните резници се вкореняват за 14, а стъблените за 20 дни.
27.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021