01.03.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1549  |   0  
Влакнестият шмак е красив и през зимата
Макар родина на влакнестия шмак (Rhus tiphina) да е Америка, той се среща и у нас култивиран и заселен в много паркове и градини. Красивата му ажурна корона го прави много желан за градина с тревна площ, единично или в групи. Рус тифина принадлежи към семейството на смрадликите и представлява храст или дърво. Листата й опадват през есента. На височина достига 6-8 м. Не израства много, защото се разклонява още от млада възраст. Листата са удължени яйцевидно. На лицевата страна са лъскавозелени, а на обратната – сиво-зелени и разположени срещуположно на клонките. Красотата на листата се проявява наесен, когато започват да променят своята окраска от оранжева до пурпурночервена преди да опадат. Влактесният шмак цъфти през юни – юли. Цветовете са дребни жълто-зелени, събрани в гроздовидни гъсти съцветия. През септември и октомври започват да зреят плодовете. През рехавата, прозрачна корона личат червените гроздовидни плодове, които са съставени от семена, обсипани с четинести власинки, приличащи на фенери. Плодовете се запазват и след окапването на листата му.

Задържа почвата

Влакнестият шмак не е взискателен към почвата. Използва се като растение срещу ерозията. То е светлолюбиво и сухоустойчиво. Най-подходящи градини за рус тифината са с камениста почва на голи припечни места. През септември до средата на октомври, преди мразовете, плодовете имат пурпурночервен цвят, който от ниските температури потъмнява и така светещите фенерчета започват да гаснат, но не падат от клоните, а здраво се държат за тях и през зимата. Не се страхувайте да засадите екземпляр от растението дори и в студени райони, тъй като то е много мразоустойчиво, със здрава коренова система.

Размножава се чрез коренови резници

Макар влакнестият шмак да плододава редовно и семената да са с висока кълняемоспособност, не се използва семенният начин на размножаване, защото е много бавен. Размножава се чрез коренови резници. Принципът е като при зелените резници. Много е важно да се знае, че влакнестият шмак съдържа много смолни канали и съдържание на танин.
04.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021