Валотата (Vallota) е от семейство Амарилисови. В цветарството може да се намери прекрасната валота (Vallota speciosa), която представлява красиво многогодишно луковично растение с цветове, които са събрани в чадърести съцветия на дълъг цветонос. Листата са тъмнозелени, червеникави в основата, с линейна форма до 65 см дължина и 3,5 см ширина. Валотата цъфти през пролетта и есента. Съществуват сортове с яркочеревни, бели, розови цветове.
Като цяло валотата е непретенциозно растение, въпреки че има своите особености. В частност валотата не обича много високата температура през лятото – над 25 градуса, в този случай тя трябва да се премести на по-хладно място.
Също така неблагоприятно въздействие върху растението може да окаже и рязката промяна на температурата през нощта или въздушни течения, особено ако тя не стои на балкона.
От болестите, които могат да заплашат валотата, най-често това е сивото гниене, което може да се появи при излишно поливане в студеното време или през зимата при студено преживяване.
Валотата се нуждае от средна температура през зимата около 10-12 градуса, като минималната топлина трябва да е около 7 градуса. При това периодът на покой при валотата започва след приключването на цъфтежа и продължава около 2 месеца.
Растението се нуждае от ярко осветление, като преките слънчеви лъчи трябва да се прикриват само в средата на деня, ако растението стои на южен или югозападен прозорец. Най-подходящото местоположение за валотата е източният прозорец.
Поливайте обилно растението от пролетта до есента, през зимата напоявайте на 10-14 дни (в зависимост от температурата), но почвата в саксията в никакъв случай не трябва да изсъхва напълно.
Торете валотата от март до октомври. До края на цъфтежа се тори през две седмици със специални течни торове за цъфтящи стайни растения в дозите, препоръчвани в инструкциите. От време на време изтривайте листата на валотата с влажна кърпа. През лятото, когато температурата на въздуха е по-висока от 23-24 градуса, задължително опръсквайте, но така че водата да не попада върху цветовете.
Пресаждайте през пролетта, на 2-3 години. Валотата ще цъфти само когато саксията й е малка, дори леко тясна. Почвата трябва да е хранителна. Сади се в недълбоки, но широки съдове. Добрият дренаж е задължителен.
Размножава се чрез дъщерните луковици. По време на пресаждането внимателно отделяйте детките и ги разсаждайте по една в малки саксийки с диаметър 9-10 см. Луковиците се поставят наполовина си в почва. След засаждането се поливат рядко. Отделните луковици ще цъфнат след 2-3 години.
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...
Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...