05.12.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1781  |   0  
Пазете михелията от вятъра
Mихелията (Michelia champaca) е сред най-красивите растения от семейство Магнолиеви. Цветовете й се използват при направата на един от най-скъпите парфюми Joy. Необикновено ароматните оранжеви цветове се появяват почти през цялата година. Расте като голям храст или малко дърво, до 5 м височина. На открито расте в тропиците с минимална температура от 0 до 5 градуса, може да се култувира в отопляема оранжерия. Михелията образува множество цветове. В топлата и влажна нощ ароматът се усеща на голямо разстояние. Ароматът е привлекателен не само за хората, но и за множество насекоми. Опиянени от нектара на растението, те посещават цвят след цвят. Ако положите усилия и се погрижите за растението, ще бъдете многократно възнаградени от неземния му аромат. Всички михелии имат красиви, плътни, отчасти восъчни, заострени листа - светлозелени, при натиск изпускат аромат. Те напомнят листата на авокадото. Когато се разтворят напълно, цветовете на михелията приличат на звездовидната магнолия, но са с восъчна, плътна структура.
Мястото на михелията трябва да бъде светло и топло, но по обед трябва да засенчвате, тъй като листата могат да засъхнат и за придобият жълтеникав неприятен оттенък. Идеалното разположение е, когато контейнерът с растението посреща слънцето, но по обед се намира под сянката на някое дърво.
Не трябва да позволявате михелията да се окаже на пътя на силни ветрове. Подобно на магнолията и камелията, и михелията има повърхностна коренова система с много тънки нежни корени. Субстратът за нея трябва да се състои от листовка, папратови корени, перлит, готова почва за азалии, елови иглички и кокосови влакна. Ако садите михелията в голям контейнер, добавете и дървени въглища.
На дъното на сакисята трябва да направите дренаж, като използвате камъчета. Те ще ви помогнат да направите саксията по-тежка и така да устои на вятъра. Почвата трябва да се мулчира с опадали листа. Подхранвайте с торове, които са подходящи за камелии и азалии от март до октомври.
23.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020