16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3646  |   0  
Далии джуджета украсяват балкона
Едно безпорно решение, за да бъде балконът красив през цялото лято, е да засадите в саксии далии, познати още като гергини. Тези растения биват едногодишни и многогодишни. Кореновата система образува много грудки, чрез които може да се размножават. Стъблата са сочни при различните видове и сортове от 20 да 280 см високи. Те са правостоящи и се разклоняват още от основата. Съцветията са кошнички, от 3 до 30 см в диаметър.
Изискванията на далиите към факторите на живот са високи. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества. При отглеждане в саксии се съставя почвена смес от равни части чимовка, добре разложен оборски тор и пясък. Изложението на растенията трябва да е слънчево или лека полусянка. Имайте предвид, че при увеличаване на сянката стъблата се изтеглят, губят декоративната си стойност и полягат. Кичестите далии се размножават чрез грудки, а простоцветните - чрез семена. Те са много подходящи за отглеждане на балкони, защото са и по-дребни. Семената се засяват през март на закрито. При температура около 15°С поникват за 7-8 дни. На постоянно място в двора или в саксиите се засаждат, когато премине опасността от слани.

Изборът

Подходящ сорт за отглеждане в саксии е Toto. Растенията са ниски - около 30 см. Цветовете са едри, с бели езичета и изпъкнала оранжева среда. Размножава са със семена. С луковици се размножават сортовете: Bluesette - с тъмнорозови цветове, Berliner Kleene - със светлочервени цветове, Margareth Kleene - с бакърена багра, Maroen - тъмно кървавочервени, Munchen - интензивно жълти и Wunder der Natur - с оригинални изпъстрени в жълто и червено цветове.
08.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022