11.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2834  |   0  
Как да се грижим за гладиолите
Много важно е още в началото на вегетацията почвата около гладиолите редовно да се окопава. С разрохкването на почвената кора достъпът на въздух до корените се подобрява. Освен с разрушаването на кората се прекъсват образувалите се в нея капиляри, от които се изпарява почвената влага. Така едно навременно окопаване се равнява на поливане. Не забравяйте, че с окопаването се унищожават и многобройните кълнове на поникващите по това време плевели. С напредването на растежа на гладиолите обаче работата с мотика между растенията се затруднява, затова е необходимо само да се плеви.
За да се намали броят на почвените обработки и да се предотврави излишното изпаряване на влата, в малките градинки се препоръчва след като растенията достигнат определена височина, да мулчирате около тях. С това може да се постигне и декоративен ефект. За тежки глинести почви се препоръчва красив едрозърнест пясък. За много варовити се предлагат дървени стърготини.
Много важно е кога ще поливате гладиолите. Най-добре е да правите това сутрин рано или късно след обяд. Целта е да се избегне съчетаването на високата влажност на въздуха и топлината, което благоприятства развитието на фузарийното гниене. От него по-късно се заразяват клубенолуковиците, затова бъдете особено внимателни, когато растенията се дъждуват. Тогава благодарение на восъчния налеп листата изсъхват бързо и рядко се задържат капки по тях. Не трябва да се преовлажнява и почвата. Задържането на излишна влага около клубенолуковиците по-продължително време е фатално за здравето им.
15.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020