02.07.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  9772  |   0  
Хортензията се подрязва в края на март
За да отглеждате успешно хортензията, трябва да знаете, че тя се нуждае от богата на хранителни вещества почва, която задьржа много влага. Нещо повече, поради произхода си тя изисква почти блатни условия, или поне да се полива толкова често, че почвата около нея дори да позеленее. При това стремежът на растенията е към буен растеж, което пък пречи на цъфтежа. По правило първите две години хортензията не се реже. В третата година това вече е наложително. Растенията са развили няколко разклонения, понякога неправилно ориентирани. Запомнете, резитбата се провежда винаги през март - април, според метеорологическите условия през пролетта.

Как става

C овощарска ножица отстранете излишните разклонения в основата на растенията. Добре е да се оставят две, а при по-възрастните растения - три водещи клончета.
Отстранете прецъфтелите съцветия така, че да оставите клонките под тях с по две пъпки. Така ще предизвикате порастване на цъфтящи клонки.
Важно е да не отстранявате прецъфтелите цветове през есента, за да предпазите от измръзване връхните пъпки на клонките през зимата. Всяка следваща година в основата оставяйте само 2 или три основни клонки, с възрастта обаче връхните разклонения стават все повече, което е гаранция за образуване на многобройни цъфтящи разклонения.
22.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022