30.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1969  |   0  
Започнете да сеете петльовия гребен
Целозията е едно от любимите градински цветя у нас. Известна е преди всичко като петльов гребен. Разпространени са предимно две форми на този род. Освен кристата, която познаваме като петльов гребен, широко е разпространена и плумоза или още щраусово перо. Съцветията са рехави, но също са изключително красиви. Срещат се в различни разцветки. Най-разпространена обаче е червената багра. Иначе в градините се срещат растения с кремави, розови, жълти и други цветове.

Сега е моментът да започнете да си произвеждате разсад

Ако засявате дребните семенца от февруари до април, ще си осигурите растения до края на лятото. Освен в градината, тези ярки цветя продължават да красят дома и през зимата. Те са един от най-често използваните видове за сушене. Достатъчно е да си нарежете добре цъфнали красиви стръкове и да ги изсушите на сянка. След това те са идеални за цветни композиции, които украсяват зимния интериор.
Семенцата на целозията запазват кълняемостта си с години. След като ги поставите в сандъчета, осигурете температура над 20 градуса. Необходими са поне две седмици, за да поникнат семената. След месец разсадът се пикира. Ако пропуснете да засеете сега семената, не се тревожете - може директно да ги сложите в земята. Ако вече сте отглеждали петльов гребен, тревогите ви съвсем ще отпаднат, защото това растение се самозасява и с години се показва на едно и също място. Цъфтежът настъпва след 70-100 дни.
06.02.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020