16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3872  |   0  
Подгответе розите за зимата
Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, макар че през последните години климатът леко се е изменил към по-топъл и нашите рози цъфтят почти до ноември.
Когато есента е слънчева, можете да си позволите малко да промените сроковете за подготовка за зимата, но не повече от две седмици. Но трябва да отчитате и местния микроклимат, и разположението на вашата градина. Не се бойте да експериментирате. Направете няколко варианта на укрития и след това изберете това, което ви устройва.
За катерливите, които цъфтят веднъж годишно, се използва въздушно-сухо укритие. То е трудно за правене, ако имате 25 храста, но пък тези рози си заслужават. През октомври те трябва да се загърлят. Вземете кофа суха почва и засипете кореновата шийка. Възможно е да загърлите и с пясък, но тази част на клонките, която ще бъде зчпана с пясък, трябва да се почисти от листата. През пролетта при разравя нето пясъкът трябва да се събере внимателно и да се изнесе. По възможност розите трябва да се наклонят и да се фиксират, за което се използват метални куки. Всички цветове трябва да се изрежат още в края на октомври.
При поставянето на скелето също има избор - дали да бъде от дърво или от метални дъги. Покрива се с найлон, но само отгоре. Той изпълнява функцията на чадър. Не трябва обаче да достига до земята. Трябва да има възможност вятърът да минава отдолу, а найлонът трябва да предпазва само от дъжда. Найлонът, естествено, се закрепва. Ако есента не е дъждовна, той може да се постави и по-късно. Тук главното е почвата, която е насипана в основата на храста, да остава суха. Ако се очакват устойчиви нощни студове до - 7-10 градуса, то тогава розите трябва да се укриват.
02.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022