09.03.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2403  |   0  
Кога да засеем тревните семена
Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се засяват, стига да се създадат благоприятни условия за поникване и развитие на тревите, което през този сезон е трудно. Зелените площи се създават от житни треви и ако се съобразяваме с тяхната природа, най-благоприятният момент за сеитбата им е есента, подобно на житото. Другият момент е ранна пролет или дори в края на зимата (февруари – март), както е за някои пролетни житни култури. Най-добрите условия за есенната сеитба настъпват през втората половина на септември и продължават през октомври. Би могло и през ноември, но не е за препоръчване. Колкото по рано през този сезон – толкова по-добре. Защото до настъпването на студовете и спирането на растежа младите растения успяват да развият корените си и така да устоят на неблагоприятните зимни условия.
Важно условие за създаваното на компактна и дълготрайна тревна площ е предварителната подготовка на терена. Почвата трябва да се обработи дълбоко на около 20 см и да се внесат в нея органични и минерални торове. От органичните торове за предпочитане е добре угният компост, който не съдържа плевелни семена. С допълнителни обработки почвата трябва да се доведе до рохкото градинско състояние и да се заравни. Преди разпръсването на семената леко се притъпква с дъска. Така те ще бъдат на еднаква дълбочина върху твърдо легло, което ще им осигурява по-добър приток на влага от по-долните части на почвения слой и дружно поникване. Семената се покриват с тънък пласт рохка пръст. Поливането чрез дъждуване след сеитбата е много полезна практика, която не бива да се пренебрегва.
При покупката на семената обърнете внимание дали смеската е предназначена за слънчеви или за по-сенчести места, дали е издръжлива на утъпкване, ако мислите на зеления килим да играят деца. И още нещо – съобразявайте се с препоръчаната норма на сеитба – количеството семена на квадратен метър. Имайте предвид, че гъстият посев става красив още през първата година, но не е дълготраен.
08.09.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021