Градина » Подгответе хортензията за зимен сън

 Подгответе хортензията за зимен сън

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намаляването на поливките ще допринесе за по-доброто узряване на леторастите и от средата на октомври да встъпят в пълен покой. Ако настъпят големи застудявания, покрийте с голям кашон и върху него хвърлете рогозка или стара черга. Така ще предпазите цветето от измръзване и напролет ще имате красив храст, отрупан с розови цветове. Любителите цветари, които не разполагат с дворна градина, а живеят в апартамент и са превърнали терасата в цветна градина, също трябва да се съобразят с тези изисквания. Независимо че техните хортензии са в красиви саксии и могат да ги пренесат в стая с подходяща температура, това не е желателно. Съветваме ви да постъпите по същия начин. Засушете постепенно хортензията и след като опадат листата, приберете саксията на подходящо място (мазе, стълбище, таванска стая), където температурата не пада под 2-3 градуса. На това място саксиите ще престоят до януари, когато ще ги извадите и ще ги внесете в помещение с температура 8-10 градуса. Към март се изнасят в помещение с температура 18-20 градуса. Когато започне събуждането, саксиите с хортензии непрекъснато се оросяват с вода, чиято температура е като тази на помещението.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Време е да приберете праза

Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позвол...

Отгледайте си кротон от резник

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...

Срещу бактерийния пригор - медни препарати

Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Начало