Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намаляването на поливките ще допринесе за по-доброто узряване на леторастите и от средата на октомври да встъпят в пълен покой. Ако настъпят големи застудявания, покрийте с голям кашон и върху него хвърлете рогозка или стара черга. Така ще предпазите цветето от измръзване и напролет ще имате красив храст, отрупан с розови цветове. Любителите цветари, които не разполагат с дворна градина, а живеят в апартамент и са превърнали терасата в цветна градина, също трябва да се съобразят с тези изисквания. Независимо че техните хортензии са в красиви саксии и могат да ги пренесат в стая с подходяща температура, това не е желателно. Съветваме ви да постъпите по същия начин. Засушете постепенно хортензията и след като опадат листата, приберете саксията на подходящо място (мазе, стълбище, таванска стая), където температурата не пада под 2-3 градуса. На това място саксиите ще престоят до януари, когато ще ги извадите и ще ги внесете в помещение с температура 8-10 градуса. Към март се изнасят в помещение с температура 18-20 градуса. Когато започне събуждането, саксиите с хортензии непрекъснато се оросяват с вода, чиято температура е като тази на помещението.
Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позвол...
Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...