04.07.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3374  |   0  
Сега коледната звезда трябва да е на тъмно
Поне четири седмици трябва да държите цветето на тъмно

За коледната звезда (Poinsettia pulcherrima - поанзеция) е писано много. Ние също в началото на годината ви напомнихме, че от януари до март е редно да оставите коледната звезда да си "отдъхне" след пищното зимно представление, като я поставите при температура 15° (до 12-14°) С и ограничено поливане. Не по-късно от края на март трябва да направите резитба и задължително пресаждане. Дано не сте забравили за това, както и за редовното подхранване на растенията по време на вегетация (на всеки 2 седмици) с комплексен течен тор. Липсата на фосфор предизвиква загуба на листата, а недостигът на калий причинява пожълтяването им. Оптималните условия за нарастване са температура 25° С, интензивно осветление (но не пряко слънце), обилно оросяване, без препо-ливане или засушаване.

Битката на деня с нощта определя съцветията

Залагането на съцветия при поанзецията зависи строго от продължителността на деня и нощта. Образуването на цветни пъпки става при 12-14 часа пълен мрак в продължение на 8-9 седмици. От началото на октомври върху растенията се поставя лека картонена кутия, по-рядко черен полиетиленов плик или друга лека материя, като затъмняването е в периода от 17 следобяд до 7-8 часа на другия ден. Покриването трае, докато започнат да се обагрят прицветните листа.

В началото е нужна ниска температура

Вторият важен фактор за нормално залагане на съцветия е температурата: по време на първите 4 седмици на затьмняване - за залагане на цветни пъпки - тя трябва да бъде ниска, около 16-18°С. През следващите 4-5 седмици топлината се повишава на 22-24°С, за да нараснат обагрените листа. Когато прицветниците са вече оформени и затъмняването прекратено, отново се правят краткотрайни понижения на температурата до 16°С. Това допринася за по-ярката багра на прицветните листа и същевременно закалява растенията.
Ако нямате търпение за посочените по-горе манипулации, задължително е да осигурите затьмняване поне в първите две-три седмици на октомври, а след това да разчитате на естествено намалената продължителност на деня. Това обаче може да забави съществено цъфтежа и влоши качествата на съц-ветието. Специалистите споделят, че при производство дори и краткотрайно осветяване по време на тъмната фаза (например запалена електрическа крушка) води да забавяне на цъфтежа.

Важно

Оптималната температура по време на цъфтеж е 17-18°С.
По-ниски температури от 15°С (особено ако поливането е интензивно) са рискови. Внимавайте с транспортирането на растения в суровите зимни дни.
Млечният сок е отровен и при по-чувствителни хора може да предизвика обриви.
31.10.2012 г. / Светла Желязкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022