Градина » Плевелите в овощната градина

 Плевелите в овощната градина

Рано през пролетта, преди вегетацията на овощните дръвчета и след обработката на почвата в градината за провеждането на борбата срещу едногодишните и многогодишните житни и широколистни плевели може да се използва хербицидът Касорон Г в доза 0.8-1кг на площ от 100 кв.м.
Срещу едногодишните и някои многогодишни широколистни плевели /поветица / действа добре Гоал 2Е в доза 15-20мл/100кв.м площ. Третирането трябва да се извърши по време на активния растеж на плевелите /за поветицата – фаза начало на масов цъфтеж / през май.
За унищожаване на едногодишните и на многогодишните житни и широколистни плевели по време на вегетацията на дърветата може да се третира с листни контактни хербициди като Баста 15СЛ в доза 50-60 мл/100 кв.м и Реглон форте -30 мл/100 кв.м. Тези хербициди се прилагат в активен растеж на плевелите. Те унищожават само надземната маса на многогодишните плевели. Три до четири седмици след третирането многогодишните плевели се възстановяват. Културните растения трябва да се предпазват от попадане на работния разтвор.
За борба с плевелите може да се използват и някои хербициди с активно вещество глифозат (търговското наименование зависи от фирмата производител): Глифоган 480СЛ, Глифозат –И, Глифозат –С, Глифос 36СЛ, Глифозан, Космик, Раундъп, Санглифо, НАСА 360СЛ. Посочените хербициди в зависимост от вида на плевелите се прилагат в доза 40-120 мл/100 кв.м. Хербицидът Тъчдаун систем 4 е на същата база, но срещу едногодишните плевели се използва в доза 20 мл, а срещу многогодишните - в доза 60 мл/100 кв.м.
Най-подходящи фази за третиране са: за едногодишните плевели - ранни фази от вегетацията им; за многогодишните житни – начало на изкласявене и за многогодишните широколистни – фаза начало на бутонизация до пълен цъфтеж.

Работете внимателно с хербицидните разтвори!

Третирането трябва да се извъши с пръскачки с предпазни съоръжения за насочено пръскане, за да не се допусне попадане на разтвор върху зелените части на растенията, което може да предизвика изсъхване и загиване на целите дървета.
Третираната площ не трябва да се обработва 3-4 седмици, за да може хербицидът да проникне до подземните органи на многогодишните плевели.

Автор: Лили Петрова

Представяме Ви:

Антракноза дебне тиквите

Заболяването се появява по дините, тиквите и други тиквени култури още от началото на развитието им. Не прощава и след прибирането по време на съхранението. Върху заразените плодове се появяват закръг...

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Петльови гащи събират пчелите

Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...

Пиракантата е идеална за жив плет

Колкото красив, толкова непристъпен и бодлив храст е пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea). На височина достига 2- 3 м. Листата му са с елипсовидна форма, ситно назъбени по края, кожести, неопадлив...

Начало