Диетични рецепти » Атеросклероза » Атеросклероза

Атеросклероза:

Агнешко с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г агнешко месо • 250 г гъби • 1 главичка лук • 2-3 скилидки чесън • 2-3 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно наря...

Броколи с галета

Продукти: (за 4 порции) • 600 г броколи • 1 к.ч.галета • 2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Сваряваме броколито в подсолена вода и го отцеждама. Запържваме брашното в сгорещеното олио и го изсипваме върху свареното броколи. ...

Бяла риба с бадеми

Продукти: (за 4 порции) • 1 бяла риба /около 800-900 г/ • 50 г бадеми • 1-2 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Почистваме рибата, натриваме я със сол и я поръсваме слимонов сок и олио. Попарваме бадемите, нарязваме ги на ивички и ги смесваме със ...

Задушен алабаш

Продукти: (за 4 порции) • 1 алабаш • 2 с.л. олио • 2 с.л. брашно • магданоз, сол Начин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на кубчета. Запържваме брашното в сгорещеното олио, разреждаме с малко топла вода, прибавяме алабаша, посоляваме и задушавам...

Задушен праз

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 стръка праз • 2 с.л. олио • 2 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, прибавяме нарязания на кръгчета праз, посоляваме и задушаваме до готовност. ...

Заек с чесън

Продукти: (за 4 порции) • 4 парчета заешко месо по 150 г • 8 скилидки чесън • 2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Шпиковаме месото с чесъна, нарязан на тънки ивички, посоляваме и пържим в сгорещеното олио. Щом месото поомекне, наливаме малко топла вода и ...

Зеленчукова супа

Продукти: (за 4 порции) • 2 моркова • 1-2 магданозени корена • 1 парче целина • 3-4 розички карфиол • 2-3 с.л. зелен грах • 2 с.л.брашно • 2-3 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, наливаме 1 л гореща вода и по...

Зеленчукова супа с грис

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 моркова • 2-3 корена магданоз • половин глава целина • 1 ч.ч. грис • 2-3 с.л. олио • 1 яйце • сол Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги сваряваме в 1 л подсолена вода. Щом поомекнат, прибавяме гриса, к...

Картофен кнедлик

Продукти: • 400 г картофи • 1 1/2 к.ч. грис • 2 яйца • 2 твърди виенски кифли • 1/3 пакетче бакпулвер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме яйцата, гриса и бакпулвера. Посоляваме и омесваме ...

Картофена супа с чесън

Продукти: (за 4 порции) • 4-5 картофа • 1 малка глава чесън • 1 л зеленчуков бульон • риган, сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Разпределяме ги в чиниите за сервиране заедно със счукания чесън. Кипваме ...

Пастет от сирене и извара

Продукти: (за 4 порции) • 300 г мека извара • 250 г твърдо сирене • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз, сол Начин на приготвяне: Разбиваме изварата с млякото. Прибавяме настърганото сирене и ситно нарязания магданоз, опитваме на сол и разбъркваме. ...

Пастет от телешко месо и шунка

Продукти: (за 4 порции) • 400 г телешко месо • 200 г шунка • 2 с.л. брашно • 40 г маргарин • 2-3 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Заливаме месото с малко топла вода, посоляваме и задушаваме до готовност. Изваждаме месото, сипваме брашното в ос...

Печени картофи

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг картофи • кимион, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме със смлян кимион и печем умерено загрята фурна. Посоляваме картофите, след като се изпекат. ...

Пилаф със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч. ориз • 1-2 моркова • 2-3 розички карфиол • 1 парче целина • 1 корен магданоз • 100 г пармезан • 1-2 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни розички, а останалите зеленчуци нарязваме...

Пиле с ананас

Продукти: (за 4 порции) • 400 г пилешко месо • 4 шайби ананас от компот • 1-2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на порции, които намазваме с олио, посоляваме и изпичаме на скарата. След това слагаме върху всяко парче месо по...

Плодова салата

Продукти: (за 4 порции) • 1 банан • 1 портокал • 2 ябълки • половин ананас • сокът от половин лимон • 1 к.ч. плодов сироп /по избор/ Начин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа....

Пуешко с ябълки

Продукти: (за 4 порции) • 4 порции пуешко месо /по 150 г/ • 4 парчета пуешка шунка • 1 ябълка • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Обелваме ябълката и я нарязваме на кръгчета. Запържваме месото в сгорещеното олио, а след това го задушаваме. Посолявам...

Пълнени домати

Продукти: (за 4 порции) • 8 домата • 400 г смляно телешко месо • 1 к.ч.ориз • 2-3 с.л. олио • 1 яйце • сол Начин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Приб...

Рибена супа

Продукти: (за 4 порции) • 300-400 г риба • 1 връзка корени за супа • 2-3 с.л. грис • 1 глава лук • 2-3 с.л. олио • индийско орехче • магданоз, сол Начин на приготвяне: Почистваме рибата, нарязваме я на хапки и я варим в 1 л подсолена вода заедно с наря...

Рибено филе с мащерка

Продукти: (за 4 порции) • 4 рибени филета • 2 с.л. олио • сокът от половин лимон • мащерка, сол Начин на приготвяне: Поръсваме рибените порции с лимоновия сок и стритата мащерка, посоляваме, поливаме с олиото и ги оставяме за 30 мин в хладилник. След т...

Салата от моркови с хрян

Продукти: (за 4 порции) • 500 г моркови • 1 парче хрян • 1-2 с.л. захар • сокът от 1 лимон • 1-2 ч.л. олио Начин на приготвяне: Почистваме морковите и хряна и ги настъргваме на ситно ренде. Смесваме лимоновия сок със захарта, олиото и 1-2 с.л. вода. ...

Салата от целина и ябълки

Продукти: (за 4 порции) • 1 глава целина • 2 ябълки • лимонов сок • сол Начин на приготвяне: Сваряваме целината в подсолена вода и я настъргваме на едро ренде. Обелваме ябълките и също ги настъргваме. Прибавяме ги към целината, подправяме с лимонов сок...

Свинско с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 400 г свинско месо /без мазнини/ • 300 г моркови • 2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, които запържваме в сух тиган. Добавяме олиото и малко вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом...

Спагети със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 500 г спагети • 200 г сирене • 2 домата • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме с...

напред
Начало