Кулинарни рецепти » Пълнени патладжани по гръцки

 Пълнени патладжани по гръцки

Продукти:

• 4 патладжана
• 1 морков
• 1 глава лук
• 3 с.л. олио
• мащерка
• дафинов лист
• сол

За плънката:

• 500 г гъби
• 250 г домати
• 30 г масло
• 1 глава лук
• 2 скилидки чесън
• черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме патладжаните от дръжките и ги разрязваме на дълги половини. Пускаме ги във вряща подсолена вода за около 10 мин, след което издълбаваме вътрешността им.

Сгорещяваме маслото и в него изпържваме нарязаните ситно лук и чесън и заливаме с настърганите домати. Слагаме гъбите и оставяме плънката да се задуши.

Подправяме със сол и черен пипер и добавяме ситно нарязаната сърцевина на патладжаните, задушаваме, докато остане на мазнина. С готовата смес напълваме патладжаните.

В йенска тавичка с капак сипваме олиото, а отгоре нареждаме нарязаните лук и морков. Върху тях поставяме пълнените патладжани. Заливаме с водичка и захлупваме с капака. Печем ястието до пълна готовност и сгъстяване на соса.

Автор: Надежда Стойчева

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало