Кулинарни рецепти » Патладжан плакия

 Патладжан плакия

Продукти:

• 1 кг патладжани
• 5 глави лук
• 4 чушки
• 2 моркова
• 3 домата
• 5 скилидки чесън
• 2 яйца
• 1 ч. ч. кисело мляко
• 2 дафинови листа
• 1 малка главичка целина
• 1,5 ч. ч. вода
• 150 мл олио
• сол

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета с дебелина 2 см. Посоляваме и ги слагаме в гевгир да се отцеждат за 1 час. После ги изплакваме със студена вода и отново отцеждаме.

Пържим патладжаните в сгорещено олио до омекване и зачервяване. В същата мазнина слагаме наситнения лук, чушки, моркови, чесън, настърганата целина. Когато зеленчукът омекне, добавяме обелените и настъргани домати, солта, дафиновия лист и водата.

Доваряваме, а после изсипваме в тавичка заедно с изпържените патладжани. Печем в умерено загрята фурна. Когато ястието е готово, заливаме с разбитите яйца и киселото мляко. Печем още 10 минути в силна фурна.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало